30 beste liedjes over water: regen, rivieren, oceanen en zeeën | Herhaal opnieuw afspelen (2024)

Water is een universeel element, zowel in het leven als in de muziek. Liederen over water gebruiken figuurlijk taalgebruik om het verstrijken van de tijd te laten zien, turbulente emoties weer te geven of een kalmerende invloed uit te oefenen.

Zonder water zou er geen leven zijn. Daarom is water zo'n populair onderwerp om over te zingen in muziek. Het kan zowel vredig als stormachtig zijn en bij de luisteraar de nodige emoties oproepen die de zanger wil overbrengen.

We hebben de 10 beste liedjes over water voor je samengesteld om naar te luisteren. Sommigen zijn blij, sommigen zijn verdrietig, maar ze laten allemaal dit essentiële element zien waar geen mens zonder kan. Het is een element dat zeker alle aandacht verdient die het in deze nummers heeft gekregen, evenals in talloze andere in de loop van de geschiedenis.

Topnummers over water

"Rain on Me" - Lady Gaga ft Ariana Grande

Rain on Me van Lady Gaga won terecht de prijs Song of the Year 2020 van MTV. Het is een prachtig eerbetoon aan het overwinnen van tegenspoed en het omarmen van het leven, ook al is het niet altijd perfect. Je kunt niet anders dan je energiek en opgewekt voelen als je luistert naar dit dansnummer en het aanstekelijke levensbevestigende refrein "Ik zou liever droog zijn, maar ik leef tenminste." Het gebruikt regen figuurlijk als een metafoor om te verwijzen naar zowel tranen als het gebruik van alcohol om jezelf te verdoven. Het is ook een feelgood-eerbetoon aan de vriendschap tussen twee popgodinnen die persoonlijke ontberingen hebben meegemaakt en er sterker uit zijn gekomen.

"De rivier" - Bruce Springsteen

In dit trieste deuntje beschrijft de verteller (Springsteen) hoe hij en zijn liefdesbelang Mary 's nachts naar de rivier zouden rijden en dan zouden gaan zwemmen. Dit lied wordt chronologisch gezongen, wat betekent dat het als een verhaal wordt verteld. Springsteen beschrijft hoe Mary zwanger raakt en vervolgens moeten ze trouwen door een rechter van het gerechtsgebouw.

30 beste liedjes over water: regen, rivieren, oceanen en zeeën | Herhaal opnieuw afspelen (1)

Ondanks alle ontberingen die Springsteen in het nummer beschrijft, gaan ze toch terug naar de rivier. De rivier symboliseert hoop ondanks het feit dat het leven van de verteller tijdens het lied schijnbaar hopelozer wordt. Bruce Springsteen zei later dat dit nummer was geïnspireerd door het leven van zijn zus en zwager.

"Cake by the Ocean" - DNCE

Hoewel dit nummer volledig een metafoor is voor seks, zou je het kunnen interpreteren als over een Sex on the Beach-co*cktail. Met veel strand- en oceaanbeelden door het hele nummer, blijft dit deuntje ondanks zijn meer volwassen betekenis radiovriendelijk.

"Oceaanogen" - Billie Eilish

Dit dromerige deuntje, gecomponeerd door haar broer Finneas, lijkt een soort liefdesbrief te zijn aan een romantische interesse met "oceaanogen". Terwijl oceaanogen typisch zijnblauwof groen, veel mensen associëren de term met ogen waarin je zou kunnen zwemmen.

"Vecht niet tegen de zee" - The Beach Boys

Hoewel dit nummer oorspronkelijk in de jaren 70 door Terry Jacks is geschreven, besloten The Beach Boys het in 2011 op te nemen om geld in te zamelen voor de hulpverlening door het Rode Kruis in Japan bij de tsunami. Al Jardine beschrijft dit nummer als een boodschap van vriendschap.

"Houd de rivier tegen" - James Bay

Veel online gebruikers geloven dat "Hold Back the River" is geschreven over de strijd van James Bay om zijn tranen in te houden na het zien van vrienden en familie na een lange tijd onderweg te zijn geweest.

"Kom binnen met de regen" - Taylor Swift

Omdat Taylor Swift bekend staat om haar songwriting-karbonades, is het geen verrassing dat ze water in een paar nummers heeft verwerkt. In "Come in with the Rain" zingt Swift over de hoop dat haar vroegere vlam naar haar zal terugkeren, ondanks dat ze zich ervan bewust is dat hij slecht nieuws is.

Ook al is de lucht niet helder als deze man in de buurt is, ze geeft aan dat het haar niets kan schelen en hoopt dat hij zal terugkeren ondanks de problemen die hij met zich meebrengt.

"Heb je ooit de regen gezien" - Creedence Clearwater Revival

Hoewel dit deuntje door veel zangers is gecoverd, gaat er niets boven de originele versie. Er zijn veel betekenissen aan dit nummer gegeven, zoals de regen die symbool staat voor bommen die uit de lucht vallen in de oorlog in Vietnam.

Anderen geloven dat CCR simpelweg een sunshower beschrijft, een fenomeen in het zuiden van de Verenigde Staten waar het begint te regenen ondanks dat het buiten zonnig is.

John Fogerty zegt echter dat het nummer is geschreven als een nummer voor het succes van de band. Bandleden waren ongelukkig en depressief ondanks enorm succes in de hitlijsten.

"Naar de rivier om te bidden" - Alison Krauss

Gezongen voor de film "O Brother Where Art Thou", bespreekt deze Amerikaanse spiritual van onbekende oorsprong mensen van het christelijk geloof die naar een rivier gaan om te bidden. Dit kan zijn omdat veel christelijke opwekkingen werden gehouden in de buurt van watermassa's waar mensen gemakkelijk konden samenkomen. Het kan ook zijn omdat er mensen werden gedoopt, wat te zien is in de film.

"Ik ben een rivier" - De Foo Fighters

In deze hit uit 2014 reisden The Foo Fighters naar New York City om op te nemen. Dit nummer is geschreven als eerbetoon aan Minetta Creek, een rivier die onder Manhattan door stroomt. Foo Fighters-frontman Dave Grohl vond het gaaf dat er onder zo'n 'futuristische stad' een rivier kon stromen dat hij er gewoon een liedje over moest schrijven.

"Cold Water" - Major Lazer met Justin Bieber en MØ

Dit vrolijke popnummer gaat over een stel dat samen met tegenspoed en moeilijke situaties te maken heeft. De verteller zingt over hoe hij voor zijn partner in koud water zal springen, wat betekent dat hij hun rug zal hebben in een moeilijke situatie.

"Brug over troebel water" - Simon & Garfunkel

Wanneer je troost nodig hebt en de troost van een vriend zoekt, brengt dit volksliedje uit 1970 de rust die je zo hard nodig hebt. Het laat zien waar echte vriendschap over gaat: hoe onrustig de wateren ook in je leven kunnen worden, degenen die van je houden, zullen er altijd zijn om je te redden.

30 beste liedjes over water: regen, rivieren, oceanen en zeeën | Herhaal opnieuw afspelen (2)

"Water onder de brug" - Adele

In Water Under the Bridge, een popklassieker uit 2015, verbeeldt Adele's soulvolle stem alle pijn en frustratie die wordt ervaren met onbeantwoorde liefde. Ze smeekt en smeekt degene van wie ze houdt om ofwel van haar te houden of haar zachtjes in de steek te laten.

Als je een soortgelijke situatie doormaakt, vind je misschien troost in de wetenschap dat je niet de enige bent die de ontmoediging ervaart die gepaard gaat met het liefhebben van iemand die niet hetzelfde voelt.

"Hoofd boven water" - Avril Lavigne

Avril Lavigne's emotionele ballad uit 2019, geschreven als een manier om het hoofd te bieden aan haar moeilijke strijd tegen de ziekte van Lyme, is een herkenbaar nummer voor degenen die het moeilijk hebben.

Het is een smeekbede aan God om de kracht en moed die nodig is om door moeilijke tijden heen te komen, en het is een lied dat troost kan bieden aan degenen die midden in de donkerste dagen van hun leven zitten.

"Het water droogt op" - Boyz II Men

Boyz II Men's R&B-hit uit 1995, het typische R&B-breakup-nummer, beschrijft perfect depijnervaren wanneer een paar uit elkaar gaat en een van de twee dingen wil oplossen.

Het beschrijft hoe je het ene moment gaat van alles weten over een persoon tot het volgende moment dat je niet eens meer spreekt. Hoe langer je wacht met herenigen, hoe moeilijker het wordt om opnieuw verbinding te maken, dus wacht niet tot het te laat is.

"Watervallen" - TLC

Waterfalls is een pakkend R&B-nummer uit 1994 dat we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben gehoord, maar de betekenis achter dit pakkende deuntje is eigenlijk behoorlijk duister. Het gaat over zelfvernietiging en betrokken raken bij schadelijke activiteiten zoals drugshandel. Het verwijst ook naar de aids-epidemie, iets waar groepslid Lisa "Left Eye" Lopes veel om gaf vóór haar vroegtijdige dood in 2002.

"Purple Rain" - Prins

Een van de beste nummers aller tijden van Rolling Stone, de krachtige ballad van Prince uit 1984 beschrijft het gevoel van spijt jegens de liefde van je leven, en hoe zij de enige persoon zijn die je echt bij je wilt hebben als de wereld eindigt.

Prince zelf zei dat paarse regen een verwijzing was naar het einde van de wereld en hoe hij geloofde dat de lucht paars gekleurd zou zijn op de Dag des Oordeels.

30 beste liedjes over water: regen, rivieren, oceanen en zeeën | Herhaal opnieuw afspelen (3)

"Oceaan" - Dame A

Een lied over het willen dat de persoon van wie je houdt je binnenlaat, 'Ocean' brengt alle emoties over die je ervaart als je het gevoel hebt dat je constant vecht voor iemand voor wie niet gevochten wil worden.

Die frustratie om te weten dat je zo veel van iemand houdt, maar dat ze te bang zijn om ook van jou te houden, wordt prachtig uitgedrukt in de tekst van dit nummer.

"(Sittin' On) Het dok van de baai" - Otis Redding

Er zit eigenlijk een heel tragisch verhaal achter dit klassieke deuntje. Het werd opgenomen vlak voor de dood van Redding door een vliegtuigongeluk in Wisconsin. Het nummer is geschreven terwijl Redding in Californië was en beschrijft de gevoelens van een eenzame, depressieve man die emotioneel lijdt en zijn tijd doorbrengt met het kijken naar de boten die komen en gaan terwijl hij zit en luistert naar het geluid van de brekende golven. Het gefluit aan het einde van het nummer is wat je het meest bijblijft.

"Umbrella" - Rihanna en Jay-Z

Rihanna's pakkende popsong uit 2008, "Umbrella", vertelt over het overwinnen van tegenspoed door er te zijn voor degenen van wie je houdt en hen te beschermen tegen de stormen die ze in hun leven kunnen tegenkomen.

Zoals Rihanna zegt: "Nu het meer regent dan ooit, weet dat we elkaar nog hebben, je kunt onder mijn paraplu staan". We kunnen allemaal af en toe een beetje hulp van onze vrienden gebruiken om de stormen te doorstaan ​​die het leven ons doorstaat. Dit nummer is een perfect deuntje om je op te vrolijken en aan te moedigen op die stormachtige dagen.

"Rook op het water" - Diep paars

Dit rocklied uit 1973 hielp een tijdperk van rocknummers in te luiden die waren gebaseerd op krachtige akkoordriffs. Tekstueel is het een waargebeurd verhaal over de mobiele opnamestudio die de band huurde van de Rolling Stones. De studio bevond zich in Montreux Casino, waar het nummer een concert documenteert met Frank Zappa en The Mothers of Invention. De "rook" in het nummer verwijst naar het casino aan het Meer van Genève dat in brand vloog toen iemand in de menigte een lichtpistool afvuurde.

"Black Water" - De gebroeders Doobie

Gebouwd op een gitaarriff geïnspireerd door deltablues, was "Black Water" een nummer één single in 1975. De teksten vangen de sfeer van New Orleans, een andere inspiratiebron voor songwriter / gitarist Patrick Simmons. Het nummer is een eerbetoon aan de Franse wijk, trams en Dixieland-muziek, een belangrijke invloed op de vroege bluesmuziek. Het “zwarte water” in het refrein is een verwijzing naar de rivier de Mississippi.

"Moon River" - Andy Williams

Uit de film uit 1961Ontbijt bij Tiffany's,dit weemoedige en dromerige lied werd gezongen door actrice Audrey Hepburn, die in de film speelde. De instrumentale versie van musicalcomponist Henry Mancini in de film verscheen op de soundtrack en was een grote hit. De teksten zijn geschreven door Johnny Mercer over de waterwegen waar hij opgroeide in Savannah, Georgia. Andy Williams begon het te gebruiken als zijn tv-themalied in 1962 tot 1971.

"Beneden aan zee" - Led Zeppelin

Als albumtrack valt dit nummer op als een van de meer over het hoofd geziene juweeltjes van de band. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het titelloze vierde album van de band uit 1971 (met "Stairway"), maar werd verwijderd en gebruikt op het dubbelalbumFysieke Graffitivier jaar later. Het nummer gaat over het vertragen van het snelle stadsleven en genietennatuur.

"Splish Splash" - Bobby Darin

Leuke nieuwigheidsplaten komen en gaan, maar dit nummer over 'in bad gaan' is een grote publiekstrekker gebleven op reüniefeestjes uit de jaren vijftig. Het was een hit uit 1958, mede geschreven door zanger Bobby Darin en radio-dj Murray the K (die in 1964 beroemd was om Beatlemania te promoten). Maar de naam die op de plaat werd vermeld, was "Jean Murray" om verdenking van payola te voorkomen, een pay-for-play-radiopraktijk die in 1959 door het Congres werd onderzocht.

"Zwemmen" - Madonna

Madonna's 1998Lichtstraalalbum bevat een futuristisch nummer genaamd 'Swim'. Hoewel het nummer nooit een single was, behoorde het album tot haar best verkochte exemplaren, met meer dan 16 miljoen exemplaren wereldwijd. Het lied gebruikt figuurlijk taalgebruik met water als metafoor om 'al onze zonden weg te wassen'. Het duikt in de mentale toestand van het leren van levenslessen met beelden van zwemmen naar de oceaanbodem.

"Octopustuin" - The Beatles

Een deel van de reden waarom deze Beatles-klassieker opvalt, is dat het een nieuw nummer is, geschreven en gezongen door drummer Ringo Starr, die slechts een handvol originele nummers aan de band heeft bijgedragen. Het is een van de meest levendige liedjes die ooit zijn geschreven over de onderwaterwereld en het verstoppen 'onder de golven'. Het nummer stond op het laatste studioalbum van The BeatlesAbbey Roadin 1969.

"Glad als het nat is" - De Commodores

Deze R&B/funk-single uit 1975 hielp de weg vrij te maken voor toekomstige hits van The Commodores, een van de meest succesvolle hitacts van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Het was een vervolg op hun debuuthit "Machine Gun" en werd hun eerste hit die nummer één bereikte in de soul-singles-hitlijst.

In tegenstelling tot de eerste hit van de band, die een instrumentaal nummer was, bevatte "Slippery When Wet" vocalen, waaronder de stem van Lionel Richie. Het lied is een waarschuwing voor getrouwde mannen die hun vrouw bedriegen en zeggen: "liefde wordt glad als het nat is."

"Surfin' Safari" - The Beach Boys

Elke lijst met liedjes over water moet iets bevatten van The Beach Boys, die een groot repertoire aan liedjes over het strand en de oceaan hebben. Dit nummer weerspiegelde de levensstijl aan de kust toen de Californische surfrage op gang kwam. "Surfin' Safari" was het titelnummer van het eerste album van de band in 1962 en werd hun eerste grote hit.

"Drink het water" - Jack Johnson

Dit melodieuze aardse deuntje is opgenomen door surfer Jack Johnson, die het nummer schreef over een bijna-verdrinkingservaring die tijdens het surfen wegvaagde en een onderwaterrif raakte. Het nummer verscheen op zijn 2001Borstelvuur Sprookjesalbum. Een ander inspirerend aspect van het nummer is dat het gaat over het overwinnen van angst en niet opgeven met hart en ziel.

David Schwartz

auteur

David, geboren en getogen in Austin, is een toegewijd schrijver en fervent geurliefhebber. Als hij geen parfums uitprobeert, houdt hij van reizen en nieuwe restaurants ontdekken.

30 beste liedjes over water: regen, rivieren, oceanen en zeeën | Herhaal opnieuw afspelen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6300

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.