Abercrombie & Fitch was het populairste merk van Amerika. Het werd 'hoe discriminatie eruit ziet' (2023)

Abercrombie & Fitch was het populairste merk van Amerika. Het werd 'hoe discriminatie eruit ziet' (1)

Als je ergens tussen de twee presidentschappen van Bush volwassen bent geworden, is de kans groot dat je sterke gevoelens hebt gehad - of nog steeds hebt - over Abercrombie & Fitch, de winkelier wiens logo-T-shirts ooit alomtegenwoordig waren in cafetaria's op middelbare scholen.

Misschien streefde je naar de enge definitie van cool van het merk. Misschien had je een hekel aan de exclusieve identiteit van het bedrijf. Misschien allebei. Maar je kon eind jaren negentig en begin jaren 2000 gewoon geen jongere zijn en Abercrombie vermijden.

(Video) Abercrombie & Fitch CEO on the brand's transformation

Nu onderzoekt een nieuwe Netflix-documentaire het merk en zijn nalatenschap, met het argument dat de bedrijfscultuur van Abercrombie zelfs nog schadelijker was dan de eau de cologne die de werknemers in winkelcentra in het hele land met ijver achterlieten.

"White Hot: The Rise and Fall of Abercrombie", dat dinsdag in première gaat, legt uit hoe het bedrijf, opgericht in de jaren 1800 als leverancier van sportartikelen voor elite-avonturiers, het populairste label van het "TRL"-tijdperk werd onder leiding van Chief Executive Michael Jeffries, die miljarden winst maakte door agressief achter de coole kinderen aan te gaan - endie ooit trots verklaarde, "Veel mensen horen er niet bij [in onze kleding], en ze kunnen er ook niet bij horen."

De strategie werkte een tijdje, maar was onhoudbaar: niets dat witgloeiend brandt, kan eeuwig meegaan. Vooral wanneer het merk is gebouwd op uitsluiting.

"Dit is een verhaal waarin iedereen zich kan vinden", zegt regisseur Alison Klayman. “Mensen beginnen meteen te praten over hun persoonlijke ervaringen met het merk. Het snijdt snel in iets over identiteit, over jeugd, over erbij horen.”

Abercrombie & Fitch was het populairste merk van Amerika. Het werd 'hoe discriminatie eruit ziet' (2)

(Video) Can Abercrombie And Fitch Make A Comeback?

De film vertelt over de innovaties die de opkomst van het bedrijf in de jaren '90 hebben voortgestuwd, waaronder A&F Quarterly, een pittige catalogus/magazine gemaakt door de beroemde modefotograaf Bruce Weber, en winkelmedewerkers die werden aangenomen vanwege hun uiterlijk in plaats van hun vaardigheden op het gebied van klantenservice. De visie van Abercrombie vloeide rechtstreeks voort uit Jeffries, die elk aspect van het imago van het bedrijf dicteerde, tot aan de sieraden en kapsels die door werknemers werden gedragen. (Dreadlocks en gouden kettingen waren verboden.)

De populariteit van het bedrijf werd gekristalliseerd in de hit "Summer Girls" uit 1999 van de tweederangs boyband LFO, die in zware rotatie op MTV speelde: "I like girls that wear Abercrombie & Fitch", luidde het refrein.

Maar "White Hot" traceert ook de controverses die uiteindelijk de opinie tegen Abercrombie hebben doen keren en hebben bijgedragen aan Jeffries' verdrijving in 2014, waaronder racistische koopwaar, beschuldigingen van discriminerende wervingspraktijken die resulteerden in een baanbrekende zaak bij het Hooggerechtshof en vermeend roofzuchtig gedrag door Weber richting de jonge mannelijke modellen van het bedrijf.

Klayman zei dat ze werd aangetrokken om een ​​film over Abercrombie te maken omdat ze dacht dat het "het perfecte verhaal was om ogenschijnlijk abstracte krachten echt concreet te maken. Het laat zien hoe vooringenomenheid in de samenleving eigenlijk formeel van bovenaf wordt afgedwongen. Hoe verklaar je systemisch racisme? Nou, wat dacht je van mensen van het hoofdkantoor die naar je winkel komen en een 20-jarige vertellen wie ze moeten aannemen en ontslaan?”

(Video) Abercrombie & Fitch CEO Fran Horowitz on international business, millennials, athletic wear and more

De filmmaker groeide op in een buitenwijk van Philadelphia tijdens de hoogtijdagen van de retailer. Ze gaf de voorkeur aan kringloopwinkelvondsten boven de nonchalante preppy stijlen van Abercrombie en voelde zich geïntimideerd door de winkel in de plaatselijke King of Prussia Mall. "Ik was niet mager of blond, dus ik wist dat het niets voor mij was", zei ze. "Ik kreeg het bericht dat dit cool was. En ik kreeg ook het bericht dat het niets voor mij was." (Hoewel de documentaire veelomvattend is, heeft hij geen tijd om alle controversiële acties van Abercrombie opnieuw op te sommen, zoals de strings die op de markt worden gebracht voor jonge meisjes met de woorden 'eye candy' erop of de jarenlange beslissing om vrouwenkleren niet groter te maken dan een maat 10.)

"White Hot" zal waarschijnlijk ingewikkelde emoties oproepen bij de millennials die opgroeiden onder de invloed van Abercrombie - heimwee naar de winkelcultuur, het pre-sociale mediatijdperk en de merken waar we als adolescenten naar verlangden, getint met walging over het alomtegenwoordige racisme, vrouwenhaat en homofobie die in het niet zo verre verleden volkomen acceptabel leek. (Sommige kijkers zullen zich ook heel oud voelen als winkelcentra worden uitgelegd als "een online catalogus die een echte plaats is.")

De documentaire komt op een moment dat de popcultuur gevangen zit in een Y2K time warp.Ben Affleck en Jennifer Lopezzijn verloofd,Britney Spearsis zwanger en low-rise jeans zijn weer helemaal in. TV heeft sympathieke portretten vertoond van vrouwen die ooit werden behandeld als bokszakken in de media, zoals Spears, Janet Jackson,Monica Lewinsky,Bretagne MurphyEnPamela Anderson. "America's Next Top Model", een show die bijna 20 jaar geleden debuteerde, is het onderwerp geweest vanjournalistiek ontmaskerden talloze verontwaardigde Twitter-threads.

En de recente Hulu-docuseries "The Curse of Von Dutch: A Brand to Die For" vertelde het wilde verhaal achter een ander kledingbedrijf dat zich sterk identificeerde met de vroege jaren. Net zoals yuppies de jaren zestig in de jaren tachtig en negentig eindeloos herbeleefden, kijken millennials en jongere generatie X terug op hun jeugd en vragen zich af: waarom hebben we dit ooit verdragen?

“De popcultuur was in die tijd zoveel hegemonischer – het was meer een monocultuur. Er waren veel mensen die [Abercrombie] vanaf het begin belachelijk vonden, maar het was de dominante cultuur en ze zouden dat niet overstemmen', zegt Klayman, die jarenlang over deze periode heeft nagedacht: film, "Jagged", gericht op de jaren 1990popster Alanis Morissette, en ze werkt ook aan een documentaire over de WNBA, die in 1996 werd opgericht.

"White Hot" bevat interviews met journalisten die verslag deden van de retailer op het hoogtepunt van zijn invloed, evenals voormalige modellen en werknemers die gedesillusioneerd waren door het uitsluitingsbeleid van het bedrijf. (Een model genaamd Bobby Blanski omschrijft zichzelf gekscherend als "okselman" vanwegeeen bekende advertentiemet zijn beeltenis.)

Als student aan Cal State Bakersfield 20 jaar geleden solliciteerde Carla Barrientos naar een baan bij een Abercrombie-winkel in het nabijgelegen Valley Plaza Mall. Ze hield van de kleding en was gek op een spijkerbroek met lage taille en kleine zakjes aan de voorkant. "Ik weet niet zeker wat ze moesten vasthouden", zei Barrientos lachend tijdens een recente videochat. “In die tijd was alles wat ik droeg laagbouw, alles zat strak. Als ik mijn navel kon laten zien, was het een geweldige dag.”

Hoewel Barrientos, die zwart is, het gebrek aan diversiteit in de winkel opmerkte, dacht ze: "Ze zoeken volledig Amerikaans en ik ben volledig Amerikaans." Ze werkte een paar maanden bij Abercrombie, maar werd al snel afgebouwd met weinig uitleg. Toen ze hoorde dat een andere vriend, die blank was, nog steeds 20 uur per week werkte, begon ze het in elkaar te passen. Maar ze ondernam niet meteen actie. “Ik keek ernaar alsof racisme schaamteloos moet zijn – bijna zoals de KKK, toch? Ik werd niet uitgescholden voor racistische uitlatingen, ik was niet de winkel uitgelopen', zei ze.

"Ik denk dat een deel van mij niet wilde dat het over ras ging," vervolgde ze, "omdat ik daar niets aan kan doen. Ik ben er erg trots op dat ik een zwarte vrouw ben. Hoe kan ik dat oplossen?”

Barrientos, nu 38, sloot zich uiteindelijk aan bij een class action-rechtszaak tegen de detailhandelaar in 2003, waarbij hij beweerde dat de aanwervingspraktijken van het bedrijf mensen van kleur en vrouwen uitsloot. De zaak resulteerde in een instemmingsdecreet uit 2005 dat het bedrijf verplichtte om diversiteit in zijn personeelsbestand te bevorderen, maar dat grotendeels niet bindend was. Na de schikking vond Abercrombie een cynische oplossing: als het de werknemers die aan de voorkant van de winkel werkten opnieuw classificeerde als 'modellen', kon het ze blijven aannemen op basis van uiterlijk. In een aparte zaak tien jaar later oordeelde het Hooggerechtshof in het voordeel van een jonge moslimvrouw, Samantha Elauf, die een baan bij Abercrombie werd geweigerd vanwege haar hoofddoek.

De ervaring bij Abercrombie "opende mijn ogen voor hoe discriminatie eruitziet" en hoe stilletjes verraderlijk het kan zijn, zei Barrientos, die in "White Hot" verschijnt. Ze is bemoedigd door de veranderingen bij Abercrombie, wiens website nu modellen bevat met verschillende lichaamsvormen en huidtinten. Een banner op de startpagina luidt: "Vandaag - en elke dag - leiden we doelgericht, verdedigen we inclusiviteit en creëren we een gevoel van verbondenheid."

“Het is zo verfrissend en mooi om te zien hoe inclusief de wereld tegenwoordig is en hoe mensen je willen leren kennenomdatje bent niet zoals zij, niet omdat je past in dit hokje van wat cool is,' zei Barrientos. "Ik ben zo blij dat we zijn waar we zijn, maar ik denk dat je nog een lange weg te gaan hebt."

Hoewel ze sociale media en de opkomst van een nieuwe generatie "die niet met de paplepel ingegoten wilde worden" toeschrijft aan het versnellen van de val van Abercrombie vanaf de millenniumwisseling, ziet Klayman ook minder inspirerende krachten aan het werk: dalende winsten en veranderende consumentengewoonten. "Het is heel moeilijk om tientallen jaren aan de top van de jongerenmarkt te staan. Abercrombie had een formule die werkte, maar die veranderde niet."

Met andere woorden, het merk onderging het lot van elke rage: de coole kinderen raakten er verveeld mee.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk inLos Angeles Times.

FAQs

Is Abercrombie and Fitch popular again? ›

Let's cut to the chase: Abercrombie has been popping off lately, and that's (1) super nostalgic and (2) super exciting that the American-classic brand is having a surefire comeback moment.

Why was Abercrombie and Fitch so popular? ›

Abercrombie was a staple of teen wardrobes during the 1990s and 2000s. Its sexualized advertising featuring young, shirtless male models turned the brand into a preppy status symbol for high schoolers.

Why are people boycotting Abercrombie and Fitch? ›

Following the release of multiple racist t-shirts depicting Asian stereotypes, Asian Americans across the US protested outside Abercrombie stores, demanding that the brand stop selling the graphic tees. In response, the company pulled the products from its shelves and burned them, according to "White Hot."

Where is Abercrombie and Fitch most popular? ›

Top 10 States with the most Abercrombie And Fitch stores
State / TerritoryNumber of storesPopulation
California42 (19%)39.51M
Texas28 (13%)29.00M
Florida21 (10%)21.48M
New York15 (7%)19.45M
6 more rows
May 17, 2023

Does anyone wear Abercrombie anymore? ›

This early 2000s brand is having a major revival thanks to social media — and we're all for it. Abercrombie is no longer just for teens!

What age group is Abercrombie for? ›

Originally targeting high school consumers aged 13–18 as "abercrombie" its focus has shifted to the 7–14 market as "abercrombie kids", the concept is designed as the children's version of its parent company A&F.

Is Abercrombie still popular 2023? ›

Revenue from the Abercrombie brand rose 26% in the quarter, while that from Hollister recorded its first growth, with an 8% rise, following a decline in the past five quarters. Abercrombie now expects fiscal 2023 net sales to rise around 10%, compared with its prior forecast range of 2% to 4% growth.

When did Abercrombie become unpopular? ›

Changing public interest as well as controversy and lawsuits in the 2000s and 2010s turned customers away from the once popular clothing line. But it has attempted a comeback in recent years with a more mature and conscientious re-imaging, and in turn, it has seen sales increase again.

When did Abercrombie decline? ›

After losing $1 million in 1975, Abercrombie & Fitch Co. filed for chapter 11 bankruptcy in August 1976 and finally closed its doors in November 1977. Oshman's, a sporting goods retailer, acquired Abercrombie & Fitch Co.

What is the controversy with Abercrombie? ›

For a considerable period, the brand faced backlash for its refusal to produce clothing in larger sizes, specifically XL or XXL. This exclusionary approach alienated many potential customers and led to accusations of body shaming and discrimination.

What is the Abercrombie controversy? ›

Abercrombie & Fitch got into hot water for various reasons. The brand's racist designs and hiring practices, as well as its overall focus on whiteness and thinness to the point of extreme exclusivity, drew massive criticism. There were also sexual misconduct allegations against the brand's most famous photographer.

Why did Abercrombie not sell black? ›

"Abercrombie & Fitch does not sell black clothing and discourages wearing it at our home office and in our stores, because we are a casual lifestyle brand and feel black clothing is formal," the company said in a statement to Business Insider.

Who is Abercrombie and Fitch biggest competitors? ›

Abercrombie & Fitch Company competitors include Gap Inc., Aeropostale, American Eagle Outfitters, DSW and J. Crew. Abercrombie & Fitch Company ranks 1st in CEO Score on Comparably vs its competitors.

Who is Abercrombie and Fitch target market? ›

The target market for Abercrombie & Fitch shifted, too. Instead of focusing so much on younger teens, the brand moved its attention to the young adult demographic (18 to 25). In 2017, new CEO Fran Horowitz started making moves to close underperforming stores and double down on stores that were doing well.

What's the difference between Abercrombie and Hollister? ›

The colours used in both brands are always limited, as with any good brand. Abercrombie opts for dark greys, crisp whites and a contrasting red, while Hollister sticks to it's more earthy look of brown, dark red and a pale powder blue.

Did Abercrombie make a comeback? ›

Since 2018, women's apparel sales have increased by 40%, and Abercrombie has reached 12 million new customers. U.S. sales grew by 4% from 2017 to 2021, slightly better than the industry average, and the company's stock has risen 80.14% over the last five years.

When was the peak of Abercrombie and Fitch? ›

The brand reached its peak in the cultural zeitgeist in 1999 when LFO released the song “Summer Girls,” with the lyric “I like girls that wear Abercrombie & Fitch, I'd take her if I had one wish.” On the outside, the store – ever present in nearly every mall – sold preppy, All-American style.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 29/09/2023

Views: 6080

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.