Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (2024)

Review

Ja hoor, het is weer zover: de nieuwe Apple Watch 9 ligt in de (virtuele) schappen, samen met de ‘budget’-uitvoering, de Apple Watch SE 2023, en de pro-versie, de Apple Watch Ultra 2.

De meeste ‘nieuwigheden’ van de Apple Watch 9, zitten, zoals meestal eigenlijk, gebakken in de nieuwe software: watchOS 10, in dit geval. Waar op zich weinig mis mee is. En alleen maar fijn voor huidige Apple Watch-bezitters (vanaf Apple Watch 4).

Het scherm/de kast zelf is weinig mee gebeurd. Op het eerste gezicht. Maar daarover later meer.

Nieuwe functionaliteit van Siri en de interessante Tik Dubbel functie, zijn dan wel weer exclusief verbonden aan de snellere, betere hardware. Dus het is niet zo dat je net zo goed voor de Apple Watch 8 kunt gaan.

Maar laten we beginnen…

Inhoudsopgave

 • Display
 • Helderheid
 • S9-chip
 • Sportactiviteiten
 • Vermogens meters
 • Gestructureerde wordkouts
 • Hardloop statistieken
 • Smart functies
 • Siri uitbreidingen
 • WatchOS10
 • Batterij
 • Eindoordeel

Display, horlogekast, interface

Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (1)

Net zoals vorig jaar zul je geen verschillen ontdekken in het scherm of de kast van de nieuwe Apple Watch.

Nog steeds heb je dat prachtige 1,9 inch OLED display (voor 45 mm) en je kunt uiteraard weer kiezen tussen een 45- en 41-mm uitvoering, met een kast van roestvrij staal of aluminium.

Toch is er wel degelijk een – voor veel mensen – belangrijk verschil. De kast is namelijk gemaakt van 95% gerecycled aluminium (als je voor deze versie kiest).

Of: Carbon/CO2-neutraal zoals Apple zelf stelt.

De CO2-voetafdruk schijnt met deze nieuwe Apple 9 – indien je kiest voor een aluminium kast met geweven bandje – maar liefst 78% kleiner te zijn.

Dat is dan misschien geen spannende nieuwe functie, maar zeker waardevol.

Helderheid

Iets spannender, als je kijkt naar eigenschappen waar je wél direct iets van merkt, is de verhoogde helderheid van 1000 naar 2000 nits.

Dit merk je weliswaar niet in alle situaties, maar in halfduistere omgevingen zeker wel. Vooral als je de Apple Watch 9 naast de Apple Watch 8 houdt.

Verder is het ‘business as usual’ wat het scherm en de kast betreft. En dat is helemaal prima.

S9-chip

Het is wel zo dat de Apple Watch 9 een nieuwe, snellere S9-chip heeft, maar daar merk je in de meeste gevallen nauwelijks wat van. De interface/bediening is heerlijk soepel, maar dit was bij de Apple Watch 8 niet anders.

Deze extra rekenkracht – een dual core CPU met 5,6 miljard transistors (60% meer dan voorheen – is vooral handig voor sommige nieuwe features, met name Double Tap (of Tik Dubbel).

Verder bevat de Watch 9 – en alle andere Apple Watches met WatchOS 10 – 2 nieuwe watchfaces.

Apple Watch 9 Sport & activiteiten

Zoals meestal het geval de laatste jaren zijn de nieuwe mogelijkheden op het gebied van sportfuncties voornamelijk verbonden aan de laatste software-update, in dit geval die van watchOS 10.

Hiervan profiteert iedereen die een Apple Watch heeft vanaf de vierde generatie. En verreweg de meeste functies zijn/waren al uitgerold voor oudere modellen, nog voordat de Apple Watch 9 verkrijgbaar was.

Strikt genomen hoort een bespreking hiervan dus niet thuis in een review van de Apple Watch 9, maar aangezien we geen losse software-reviews hebben, is dit toch de meest voor de hand liggende plek.

Even kort door de bocht kunnen we wel stellen dat vooral fietsers erop vooruitgaan met de introductie van WatchOS 10.

Vermogens-, snelheids- en cadansmeters

De Apple Watch (vanaf Apple Watch 4) ondersteunt nu namelijk vermogens-, snelheids- en cadansmeters voor fietsen.

Dat betekent dat – als je een vermogensmeter (of power meter) aan je fiets bevestigt – je allerlei nuttige fietsdata op je horloge kunt ontvangen, zoals je cadans, je fietsvermogen, en in welke vermogenszone(s) je zit.

Gestructureerde workouts

Verder kon je al gestructureerde workouts creëren, maar nu is het ook mogelijk om workout-gegevens van andere platforms en apps te ontvangen, zoals TrainingPeaks en TrainerRoad.

Op sportgebied is er nauwelijks wat nieuws te melden. Maar dat is zeker geen ramp, aangezien er al veel mooie sportieve updates bij waren gekomen bij de release van de Apple Watch 8 – en watchOS 9.

Hardloop statistieken

Hardlopers kunnen vele statistieken bekijken; behalve informatie over cadans ook data omtrent verticale oscillatie, staplengte en grondcontacttijd. Daarnaast is het nog steeds erg mooi dat de Apple Watch je hardloopvermogen kan meten aan de pols.

Dit kunnen lang niet alle concurrenten, zelfs niet alle sportief ingestelde fabrikanten.

Hardlopers kunnen nog steeds gepersonaliseerde workouts creëren, zoals intervaltraining, en is de Apple 9/WatchOS 10 ook ‘gewoon’ geschikt voor triatleten, met een profiel/modus voor triatlon en multisport.

Enigszins jammer is dat een activiteit – net als bij concurrent Samsung – nog steeds automatisch begint na het selecteren ervan (na een korte timer van 3 seconden, weliswaar) en dat je niet eerst even kunt wachten tot er een GPS-signaal is.

Misschien komt dat ooit nog eens goed.

Apple Watch 8 GPS en Hartslag

Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (2)

Op GPS- en navigatiegebied is er praktisch niets veranderd. En hetzelfde geldt voor de hartslagmetingen.

Er worden nog steeds dezelfde sensoren gebruikt, die simpelweg in de meeste gevallen zeer nauwkeurige metingen opleveren.

Hoewel, de GPS-metingen kunnen wat wisselvallig zijn. Het zijn vooral de hartslagmeting die indruk maken.

Wederom is het mogelijk om koerspunten toe te voegen en hierheen te navigeren en is er een Backtrack-optie waarmee je dezelfde route terug kunt volgen.

Wat wel nieuw is, is dat je horloge automatisch koerspunten maakt van de laatst bekende locatie; vooral vanuit veiligheidsoverwegingen prettig.

Health & Veiligheid

Wat betreft de veiligheid: er is nog steeds valdetectie, waarbij hulpdiensten worden ingeschakeld als je valt en (te lang) niet meer beweegt.

De in WatchOS 9 geïntroduceerde ongelukdetectie doet iets soortgelijks, maar dan in het geval van een auto-ongeluk.

Een derde veiligheidsfunctie is de SOS-optie, waarbij je zelf de hulpdiensten inschakelt door de knop aan de zijkant (lang) ingedrukt te houden.

Uiteraard zijn de bekende gezondheidsfuncties en sensoren weer aanwezig, zoals een pulsoximeter, ECG-optie en de huidtemperatuursensor die in WatchOS 9 werd geïntroduceerd. En vanzelfsprekend wordt ook je slaapkwaliteit bijgehouden door je horloge.

Smart functies

Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (3)

Last but not least zijn er nog enkele interessante nieuwe functies die afhankelijk zijn van de hardware van de Apple Watch 9.

Laten we beginnen met de leukste functie: Tik Dubbel (of ‘Double Tap’, in het Engels). Hiermee kun je heel veel handelingen uitvoeren door slechts twee keer met je wijsvinger tegen je duim te tikken.

Zo kun je ook als je je handen (redelijk) vol hebt een telefoongesprek beginnen (of ophangen), muziek afspelen, een timer stoppen en nog veel meer.

Een heel gave functie, die ook nog eens erg goed werkt.

Siri uitbreidingen

Daarnaast zijn de mogelijkheden van Siri uitgebreid. Zo kan deze stemassistent ook zonder verbonden te zijn met je telefoon bepaalde handelingen verrichten, al zijn deze (nog) vrij beperkt. Denk dan aan het instellen van alarmen of timers.

Verder staat een functionaliteit gepland waarbij je Siri ook om je gezondheidsdata kunt vragen, die je horloge verzameld heeft. Bijvoorbeeld: wat je hartslag is en hoe je slaapkwaliteit is geweest. Dit zal alleen (voorlopig) alleen in het Engels kunnen.

WatchOS 10

Tenslotte komt er met WatchOS 10 nog de mogelijkheid van NameDrop beschikbaar (ook voor vorige Apple Watches), waarbij je eenvoudig contactinfo kunt delen.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over de nieuwe functies en eigenschappen. Wat eerder al kon, kan nu ook nog steeds, maar we nemen aan dat dit bij de meeste lezers bekend is.

Dat je op een Apple Watch notificaties van je smartphone kunt ontvangen (en hierop kunt antwoorden), telefoongesprekken kunt voeren, muziek kunt beluisteren en kunt betalen met Apple Pay is natuurlijk geen nieuws.

Apple Watch 9 batterij

Dan de batterij: wederom bekend terrein. Geen verandering dus.

Dat betekent dat – in ‘normale’ modus, met Always On aan – je officieel maximaal 18 uur met je Apple Watch 9 doet (al zit hier wel wat GPS-tijd bij) en in besparingsmodus 36 uur.

Hoewel je er in de praktijk wel meer dan die 18 uur uit kan halen, zul je het horloge in de meeste gevallen dagelijks moeten opladen.

Wat dan gelukkig wel weer snel gaat, vooral met een snellader. Dan zit je na een uur laden alweer op 100% en heb je slechts 8 minuten laadtijd nodig voor 8 uur aan slaaptracking.

Eindoordeel Apple Watch 9: ultiem gebruiksgemak

Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (4)

De Apple Watch 9 is een tophorloge. Dat wisten we al. Maar brengt deze nieuwste editie genoeg vernieuwingen om te upgraden? Waarschijnlijk niet als je een Apple Watch 8 hebt.

Tenzij je niet kan wachten om de Tik Dubbel-functie te gebruiken, of als je om een of andere reden de vorige Apple Watch te dof vindt (al kunnen we ons dat niet voorstellen) en erg blij wordt van de 2000 nits.

Los daarvan kun je ook nog prima vooruit met de Apple Watch 8 (of 7) en de updates – voor fietsers; en de Siri-functionaliteit – in WatchOS 10. Als je Apple Watch al veel ouder is, is het natuurlijk een ander verhaal.

Apple Watch 9 Review - Uitgebreide review (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5935

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.