Over Rhodiola Rosea (2024)

Thuis Over Rhodiola Rosea

Over Rhodiola Rosea

About Rhodiola Rosea (1)

Ook wel Roseroot, Goldenroot of Arctic Root genoemd, het is een vaste plant met een dikke wortelstok, sappige bladeren en gele, geurige bloemen. Het groeit in zandige of rotsachtige, lichtzure grond op grote hoogte in de subarctische gebieden van Europa, Azië, Oost-Siberië, Canada, Groenland en Scandinavië. Op de vervaldag bereikt hij een hoogte van 12 tot 30 inch. Er zijn enkele tientallen Rhodiola-soorten, maarRhodiola Roseais uniek qua chemische samenstelling en geneeskrachtige waarde. In het wild kan het tot 25 jaar duren voordat het volwassen is, maar als het wordt gekweekt duurt het slechts 4 tot 5 jaar voordat het commercieel bruikbaar wordt. De plant is bekend en wordt veel gebruikt in Rusland en Scandinavië. Planten van de hoogste kwaliteit komen uit het Altai-gebergte in Siberië, waar ze voornamelijk uit wilde groei worden geoogst.

Het kan op lagere hoogten worden gekweekt (maar nog steeds op hoge breedtegraden) en er zijn Rhodiola-boerderijen in Scandinavië, Rusland en Canada. Hier in Alaska ontwikkelen we de beste teeltpraktijken met onderzoeksondersteuning van de University of Alaska Fairbanks en de University of California Irvine.​

​​

Rhodiola Rosea (Sedum Rosea) - De plant

Rhodiola Rosea wordt al in 2697 voor Christus in China en Tibet gebruikt. Het werd 2000 jaar geleden beschreven door de Griekse arts Dioscorides en vernoemd naar de roosachtige geur van de vers gesneden wortel. De Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus documenteerde het gebruik ervan als medicijn in de 18e eeuw. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in Zweden en Rusland en het meeste onderzoek is daar gepubliceerd. De minder krachtige zustersoort (R. integrifolia) wordt al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt door de Alaskaanse Athabascan-, Yupik- en Inupiat-volkeren.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen de Russen op zoek naar een botanisch product dat de concurrentiepositie van de Sovjet-Unie bij hun atleten en militaire troepen zou vergroten. Na honderden opties te hebben doorzocht, kwamen ze uit op Rhodiola Rosea. In 1969 begon het Russische ministerie van Volksgezondheid het aan te bevelen vanwege de fysieke en mentale prestatieverhogende effecten. In de jaren tachtig ontdekte de Russische Academie van Wetenschappen de vier belangrijkste actieve chemicaliën en noemde ze adaptogenen. Het Moskouse Instituut voor Ruimtegeneeskunde begon het in de jaren negentig ook te gebruiken bij hun kosmonauten. Momenteel wordt het door veel Russen en andere noordelijke volkeren intensief gebruikt vanwege deze en andere gunstige effecten. Meer recentelijk wordt het in de moderne psychiatrie gebruikt vanwege zijn antidepressieve effecten.

   Dit is een lijst met de meest algemeen aangenomen gunstige effecten, voornamelijk vanwege de ADAPTOGEN-eigenschappen:

 • verbeterde fysieke uithoudingsvermogen en prestaties
 • anti vermoeidheid
 • antidepressiva
 • vermindert de effecten van stress op het lichaam
 • anti-oxidant
 • anti-carcinogeen
 • anti-veroudering
 • gaat hoogteziekte tegen
 • herstellende vrouwelijke en mannelijke voortplantingsfuncties

Opgemerkt moet worden dat er geen toxiciteit bekend is.

Veel Gestelde Vragen

 1. Waar is Rhodiola rosea wortel goed voor?

  R. roseawortel wordt al duizenden jaren door noordelijke mensen gebruikt om de mentale focus te verbeteren en het fysieke uithoudingsvermogen te vergroten. Aanvankelijk voornamelijk gebruikt door atleten en krijgers, bleek het ook adaptogene effecten te hebben. Er wordt aangenomen dat de unieke chemicaliën, voornamelijk Rosavins en Salidroside, het lichaam helpen zich aan te passen aan stress door de immuunfunctie te verbeteren, vermoeidheid van de bijnieren te verlichten en het koolhydraatmetabolisme te ondersteunen.
 2. Hoe en hoeveel moet ik nemen?

  De dosis is voor verschillende mensen verschillend – sommige mensen voelen zich goed met een kleine hoeveelheid, zoals één druppelaar, anderen hebben meer nodig. Tenzij u Rhodiola al eerder heeft gebruikt, begin dan met een lage dosis, aangezien sommige mensen gevoelig zijn voor de stimulerende effecten.

  Begin een paar dagen met één druppelaar in de ochtend. Je kunt het verhogen naar 2-3 druppeltjes, en zelfs een dosis aan het begin van de middag toevoegen als je een energieboost nodig hebt. Omdat de smaak van de tinctuur intens kan zijn, zullen de meeste mensen het verdunnen in een kleine hoeveelheid water, of toevoegen aan een drank zoals koffie of thee. Het kan het beste ongeveer 20 minuten vóór het eten op een lege maag worden ingenomen, omdat voedsel de opname zal vertragen.

  Let op: Wanneer u in de pipet knijpt, vult deze zich slechts voor de helft – dat is een druppelaar vol. Dit is 0,5 ml. Ter vergelijking: drie ml is het equivalent van één gestandaardiseerde capsule van 100 mg (3% rosavins).

  Sommige mensen gebruiken Rhodiola slechts zo lang als zij denken nodig te hebben in verband met een bepaald gezondheidsprobleem. Anderen nemen het regelmatig voor langere tijd, of met pauzes ertussen. Het is een persoonlijke keuze.

 3. Wat zijn bijwerkingen?

  Rhodiola is een stimulerend middel en kan dus de angst of nervositeit vergroten bij mensen die bijzonder gevoelig zijn voor stimulerende chemicaliën. Daarom raden wij aan om met een lage dosis te beginnen. Als iemand zich angstig voelt, moet hij of zij gewoon stoppen met het gebruik ervan en het effect zou binnen een paar uur moeten verdwijnen. Veel mensen merken de eerste paar nachten na het starten van Rhodiola ook levendigere dromen, omdat het de bloed-hersenbarrière passeert en de hersencentra stimuleert, wat resulteert in dromen.
 4. Waarom wordt de tinctuur gemaakt met alcohol?

  De ingrediënten die de kleur en smaak aan R. rosea geven, zijn goed oplosbaar in water. Dat is de reden waarom Rhodiola-thee zo’n rijke roodachtige kleur en roosachtige geur heeft, samen met de bittere, enigszins tanninesmaak. De chemicaliën die de gezondheidsvoordelen bieden, voornamelijk rosavins en saldroside, worden beter opgelost in een organisch oplosmiddel zoals ethanol (dat wil zeggen alcohol). Om zoveel mogelijk van het hele spectrum aan chemicaliën uit de wortel te halen, kun je daarom het beste water/ethanol gebruiken. We hebben met verschillende concentraties geëxperimenteerd en ontdekt dat 75% alcohol / 25% water het beste lijkt om de belangrijke ingrediënten eruit te halen en tegelijkertijd voldoende kleur en smaak intact te houden.
 5. Kan ik het innemen met antidepressiva?

  Ja, R. rosea kan worden gegeven in combinatie met antidepressiva. Ze werken meestal synergetisch om de energie, het humeur en de cognitieve functies te verbeteren. Er zijn geen formele onderzoeken naar dergelijke combinaties gedaan. Veel psychiaters hebben R. rosea echter samen met veel SSRI's en SNRI's gebruikt zonder dat er bijwerkingen werden gemeld. Het mag echter niet worden gebruikt in combinatie met MOA-remmers of antipsychotische medicijnen. Bovendien moeten mensen met een bipolaire stoornis Rhodiola vermijden, omdat het de agitatie tijdens manische fasen kan vergroten.
 6. Kan het helpen bij amenorroe of menopauzeklachten?

  R. rosea-wortel heeft selectieve oestrogeenreceptormodulatie (SERM)-effecten. Het kan daarom de vruchtbaarheid verhogen bij vrouwen met primaire of secundaire amenorroe. Het kan ook de symptomen helpen verlichten die verband houden met de menopauze.
 7. Heeft het invloed op de geboortebeperking?

  Het is mogelijk dat R. rosea de effectiviteit van orale anticonceptiepillen zou kunnen verminderen. Dit is niet formeel onderzocht. Vrouwen die orale anticonceptiepillen gebruiken en R. rosea willen gebruiken, moeten echter overwegen een aanvullende anticonceptiemethode te gebruiken.
 8. Helpt het bij diabetes?

  Studies bij laboratoriummuizen aan de Universiteit van Californië in Irvine hebben aangetoond dat Rhodiola rosea gunstig zou kunnen zijn voor de behandeling van diabetes type 2 door te werken via veranderingen in het darmmicrobioom. Het lijkt de integriteit van de darmbarrière te vergroten en de translocatie van ontstekingsmoleculen naar de bloedcirculatie te verminderen.
 9. Helpt het bij gewichtsverlies?

  R. rosea heeft het potentieel om het vermogen om vetten te verbranden na inspanning te verbeteren, maar de voordelen zijn uiteraard afhankelijk van regelmatige lichaamsbeweging. Omdat Rhodiola de mentale energie helpt verbeteren, helpt het waarschijnlijk de motivatie voor lichaamsbeweging.
 10. Ik heb angst. Zal Rhodiola het nog erger maken?

  Voor de meeste mensen met angststoornissen kan R Rosea de symptomen helpen verminderen, vooral als het in een lage dosis wordt ingenomen. Mensen die ongewoon gevoelig zijn voor de stimulerende effecten, kunnen zich echter zelfs angstiger voelen. Gelukkig verdwijnt dit effect snel binnen een paar uur, zodra het wordt stopgezet.
 11. Ik gebruik schildkliermedicijnen. Kan ik Rhodiola gebruiken?

  Mensen met een laag schildklierniveau kunnen baat hebben bij het gebruik van R rosea, omdat het de bestaande schildklierhormonen effectiever zou kunnen maken. Het zou de hypothyreoïdie niet verergeren. Als u schildkliersuppletie gebruikt, is het belangrijk om regelmatig de schildklierbloedspiegels te controleren, ongeacht of u Rhodiola of een ander supplement gebruikt.
 12. Ik heb een auto-immuunziekte. Kan ik Rhodiola gebruiken?

  R. rosea wordt vaak gebruikt om de immuunfunctie te verbeteren. Er zijn geen aanwijzingen dat het auto-immuunprocessen verergert, maar de effecten van R. rosea op immuunstoornissen zijn niet formeel onderzocht. Het is waarschijnlijk veilig om te gebruiken als de auto-immuunziekte stabiel is, en niet gedurende de tijd dat deze zich in de acute fase bevindt.
 13. Ik word behandeld voor kanker. Zal Rhodiola helpen? Hoe zit het met oestrogeengevoelige kankers?

  De meeste oncologen vertellen hun patiënten geen kruiden te gebruiken tijdens de behandeling van kanker, omdat er geen goed onderzoek is naar de werking van kruiden tijdens de behandeling van kanker. Op basis van dit gebrek aan kennis kunnen we het niet aanbevelen.

  Wat betreft oestrogeengevoelige kankers is er geen bewijs dat R. rosea de behandeling van hormoongevoelige kankers zou verstoren, maar nogmaals, er zijn geen gegevens die aantonen dat het veilig zou zijn.

 14. Ik heb hyperthyreoïdie. Kan Rhodiola het nog erger maken?

  Theoretisch zou R. rosea in gevallen van hyperthyreoïdie de symptomen kunnen verergeren. Veel beoefenaars gebruiken het echter veilig bij patiënten met hyperthyreoïdie. Net als bij mensen die schildkliersupplementen gebruiken, moet men beginnen met lage doses en de symptomen en de schildklierbloedspiegels controleren om er zeker van te zijn dat de omstandigheden stabiel blijven. Bespreek dit altijd met uw behandelaar.
 15. Ik heb PCOS. Is het veilig om Rhodiola te gebruiken?

  Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening waarbij de eierstokken te veel mannelijk hormoon (androgeen) produceren. Theoretisch kan Rhodiola de androgeenspiegels verhogen vanwege de SERM-effecten, dus het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken en periodiek de androgeenspiegels in het bloed te controleren om er zeker van te zijn dat ze niet stijgen. Zodra duidelijk is dat de androgeenspiegels niet veranderen, kan monitoring minder vaak plaatsvinden.
 16. Helpt Rhodiola bij ADD/ADHD?

  Hoewel er geen sluitende onderzoeken zijn die aantonen dat R. rosea de aandacht verbetert bij mensen met ADD of ADHD, geven veel getuigenissen aan dat het zeer effectief kan zijn. Eén reden voor het ontbreken van dergelijke klinische onderzoeken is dat het erg moeilijk is om goed gecontroleerde, dubbelblinde onderzoeken uit te voeren met behulp van kruidensupplementen, omdat er geen standaardisaties van botanische preparaten bestaan. R. rosea-preparaten van hoge kwaliteit worden echter vaak gebruikt door studenten die studeren en examens afleggen.
 17. Waarom zijn er zo weinig klinische onderzoeken waarbij R. rosea wordt gebruikt?

  In tegenstelling tot pure medicijnen gemaakt van één enkele chemische stof die gestandaardiseerd kan worden, bestaan ​​preparaten gemaakt van plantaardig materiaal uit complexe combinaties van veel verschillende chemicaliën. Deze kunnen van batch tot batch variëren, afhankelijk van waar en hoe de plant is gekweekt, geoogst en voorbereid voor menselijk gebruik. In de wereld van de kruidengeneeskunde en voedingssupplementen is het belangrijk om te vertrouwen op betrouwbare, gerenommeerde bronnen, maar dit garandeert nog steeds geen consistentie, zelfs niet binnen dezelfde producent. Veel onderzoeken worden eerst uitgevoerd in dier- of cellulaire modellen om te leiden tot de ontwikkeling van concepten die later bij mensen kunnen worden getest.
 18. Is Rhodiola veilig om aan kinderen te geven?

  Hoewel het waarschijnlijk waar is dat de inheemse bevolking van het noorden waarschijnlijk Rhodiola rosea-wortel bij kinderen gebruikte, is de veiligheid bij kinderen niet getest. Daarom kunnen we het gebruik ervan bij kinderen op dit moment niet aanbevelen.
 19. Is Rhodiola veilig te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding?

  Het is waarschijnlijk dat mensen in het noorden Rhodiola als traditioneel medicijn gebruikten tijdens de zwangerschap en zelfs tijdens het geven van borstvoeding, maar nogmaals, de veiligheid ervan onder deze omstandigheden is niet getest. Daarom kunnen we het gebruik ervan tijdens zwangerschap of borstvoeding niet aanbevelen totdat er meer onderzoek is gedaan om de veiligheid ervan vast te stellen.
 20. Heeft Rhodiola rosea anti-verouderingseffecten?

  Onderzoek bij UC Irvine heeft aangetoond dat fruitvliegjes behandeld met R. rosea-extract 25% langer leven dan onbehandelde vliegen. Wat nog belangrijker is, ze zijn gezond en gedragen zich als jongere fruitvliegjes, zowel qua activiteit als voortplantingsvermogen. Mensen delen een aanzienlijke hoeveelheid DNA met fruitvliegjes, dus dit geeft aan dat er vergelijkbare positieve effecten bij mensen kunnen zijn. Natuurlijk is er meer onderzoek nodig om deze vraag bij zoogdieren beter te beantwoorden, waarvan een groot deel wordt gedaan bij UC Irvine.
Over Rhodiola Rosea (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6460

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.